top of page

VOEDING BINNEN CROSSFIT

CrossFit en voeding gaan hand in hand: Voeding vormt de fundering van de CrossFit piramide. Wat je eet beinvloedt de hoeveelheid energie die je hebt voor een intensieve workout en je herstel erna, maar ook je mentale en fysieke gesteldheid naast het sporten. Training in combinatie met gezonde voeding als basis is de sleutel naar progressie en je fitste zelf! Maar wat behoort dan tot die basis?


Een gezond voedingspatroon bestaat uit een balans van macronutrienten: eiwitten, koolhydraten en vetten. Daarbij is het belangrijk om zoveel mogelijk verse en zo min mogelijk bewerkte producten (zoals producten uit een pakje) te eten: weet wat je eet! Een calorie is namelijk niet maar een calorie! ;) Onderstaande foto maakt dit verschil duidelijk!


Verschil in voedingswaarde van een gezonde maaltijd tov ongezonde snacks.

Eiwitten

Eiwitten zorgen voor opbouwen en behoud van lichaamscellen. Huid, botten, haar en spiercellen zijn opgebouwd uit eiwitten. Door te sporten ontstaan er als het ware kleine scheurtjes in je spieren. Eiwitten repareren deze scheurtjes en zorgen dus voor herstel en spiergroei. Een bakje kwark of een eiwitshake na je workout is dus zeker een go. Ook door de dag is het belangrijk om genoeg eiwitten te eten om bovengenoemde redenen. Kip, vis, eieren en peulvruchten zoals linzen en witte bonen zijn voorbeelden van eiwitbronnen.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn onze belangrijkste energiebron. Ze leveren tijdens je workout de glucose die je nodig hebt. Wel eens midden in een WOD duizelig en helemaal leeg geweest? Het eten van genoeg en de juiste koolhydraten voordat je gaat sporten voorkomt dit! Snelle koolhydraten kan je lichaam snel omzetten in energie. Wanneer je kort voor een workout eet, zijn deze koolhydraten de betere optie. Snelle koolhydraten zitten bijvoorbeeld in een banaan, witte rijst en een witte boterham met zoet beleg. De energie die je van snelle koolhydraten krijgt, ebt ook snel weer weg. Ze geven dan ook een minder verzadigd gevoel. Langzame, complexe koolhydraten verwerkt je lichaam zoals de naam zegt, langzamer. Deze koolhydraten zorgen juist langer voor een verzadigd gevoel en voorkomen een suikerpiek die de snelle koolhydraten geven. Denk aan zilvervliesrijst, zoete aardappel en volkorten pasta. Na een intensieve workout kan het nodig zijn om naast eiwitten langzame koolhydraten te eten om je suikerspiegel weer op pijl te brengen.


Vetten

Wanneer de juiste vetten in een goede verhouding worden gegeten, zijn het absoluut geen dikmakers! Ze zijn juist nodig voor een gezond en sterk lichaam. Vetten reguleren onder andere onze hormonen, zijn nodig voor de opbouw en bescherming van cellen en zorgen voor een goede werking van onze hersenen, spieren en ogen. Gezonde vetten zitten onder andere in noten, zaden, avocado en vette vis.


En verder?

Quote van CrossFit omtrent voeding binnen de filosofie van CrossFit.

Beperk je suikerinname, eet genoeg groente en fruit om voldoende mineralen en vitaminen binnen te krijgen en drink 1,5-2 liter water per dag. En meest belangrijk: Iedereen is anders! Factoren als leeftijd, geslacht, activiteitenniveau en persoonlijke doelen bepalen wat jij precies nodig hebt op een dag.

 

Meer weten of hulp nodig met je voeding? Neem contact met ons op!

Comments


bottom of page